Uspješno održan Napredni Bobath tečaj

Od 4. do 8. travnja 2018. godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je održan Napredni Bobath tečaj A kategorije međunarodnog karaktera sa sudjelovanjem fizioterapeuta iz Slovenije i Hrvatske.

Voditeljica tečaja je bila Doris Kutscher Mauerer, instruktorica za napredne Bobath tečajeve (IBITA), iz Njemačke. Svih 12 polaznika steklo je međunarodno priznate certifikate Bobath terapeuta, a posebno treba istaknuti da su Mario Mandić, dipl.physioth. i Tomislav Rumbak, dipl.physioth., dvojica fizioterapeuta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice uspješno sudjelovali na tečaju.

Budući ciljevi i planovi Bolnice su nastavak i proširenje suradnje s Međunarodnom udrugom Bobath instruktora (IBITA), ali i sa svim ostalim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama te pružanje mogućnosti neurofizioterapeutima da u Ustanovi postignu znanja i vještine sukladne svjetskim standardima. Sukladno tome u Bolnici će se već ove godine u rujnu održati Osnovni Bobath tečaj te u studenom dva tečaja normalnog pokreta.

Zdravko Maček, dipl.physioth.

Održana 17. Međunarodna konferencija Zdravstvenog veleučilišta te 3. Konferencija zdravstvenih profesija na temu Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu

U Opatiji je od 22. do 23. ožujka 2018. godine održana 17. Međunarodna konferencija Zdravstvenog veleučilišta te 3. Konferencija zdravstvenih profesija na temu Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu. Stručni skup, na kojem je sudjelovalo 550 sudionika te 62 usmena izlaganja, održan je u kongresnom centru Grand Hotela 4 Opatijska cvijeta. Kao i prethodnih godina, kongres je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske komore medicinskih sestara.

Na navedenom skupu Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice predstavljali su Martina Kovačec i Željka Kralj sa usmenim izlaganjem na temu „Izazovi sestrinstva u novoj epohi“, Zdravko Maček sa radionicom na temu „Pozicioniranje i transferi nepokretnog neurološkog pacijenta.

Također je prezentiran i rad Zdravka Mačeka, Marija Mandića, Marija Kolara i Krešimira Stubičara na temu "Fizioterapijski protokol kod odraslih bolesnika nakon traumatske ozljede mozga".

Između ostalih visokih uzvanika te uvaženih predavača, skupu su se obratili i osnivač i ravnatelj poliklinike Svjetlost,Nikica Gabrić; Anica Prašnjak ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara; Lino Červar, izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije; predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora – Ines Strenja Linić; Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva; Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a; Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo; bivši predsjednik uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko, bivši premijer Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović te drugi uzvanici.

Promocija knjige Kad srce zaboli-priručnik za bolesnike (i one koji to ne žele postati)

Krapinske Toplice, 16. veljače 2018. – Jučer je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice predstavljena knjiga Kad srce zaboli-priručnik za bolesnike (i one koji to ne žele postati) urednika i glavnog autora, kardiologa prof. prim. dr. sc. Nenada Lakušića. Priručnik pojašnjava narav najčešćih bolesti srca, njihovo sprječavanje i liječenje uz praktične upute o prehrani i fizičkoj aktivnosti.
Uz prof. prim. dr. sc. Nenada Lakušića, koautori poglavlja u knjizi su kardiologinja prof. prim. dr. sc. Jasna Čerkez Habek koja je napisala poglavlje o prehrani, neurologinja prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić koja je obradila poglavlje o moždanom udaru te klinička psihologinja Gordana Kamenečki Puclin, mr. spec. koja u svom poglavlju govori o psihosocijalnim aspektima srčanožilnih bolesti.
Tom prilikom je prof. dr. sc. Lakušić istaknuo kako je u dugogodišnjem radu s pacijentima bio svjedokom potrebe za pisanjem priručnika. Kroz praksu je shvatio da unatoč dostupnosti informacija, bolesnici ne znaju osnovne činjenice o svojoj bolesti. Naglasio je kako je prednost i posebnost ovog priručnika, osim sažimanja dvadesetogodišnjeg iskustva u radu s bolesnicima, jednostavno napisan tekst, laicima prihvatljivim i razumljivim jezikom. Dalje navodi kako je zajedno sa suradnicima ponudio barem načelne odgovore na većinu pitanja s kojima se susreću u svakodnevnoj praksi.
Predstavljanju knjige su prisustvovale ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić, univ.spec.oec. i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije mr.sc. Jasna Petek.
Prof. prim. dr. sc. Nenad Lakušić, dr. med. je rođen u Zagrebu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine. Od tada do današnjih dana zaposlen je Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje radi kao neinvazivni kardiolog. Specijalizaciju iz interne medicine te supspecijalizaciju iz kardiologije obavio je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Specijalistički ispit položio je 2005., a supspecijalistički 2008. godine. Od 2012. do 2016. godine bio je voditelj Odjela za rehabilitaciju kardioloških bolesnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Znanstveni stupanj magistra znanosti stekao je 2004. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a doktora znanosti 2007. godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku. 2011. godine izabran je u zvanje naslovnog docenta, a 2017. u zvanje izvanrednog profesora u Katedri za internu medicinu, obiteljsku medicinu i povijest medicine Medicinskog fakulteta u Osijeku. 2014. godine priznat mu je naziv primarijus od strane Ministarstva zdravstva RH. Od 2017. godine član je Katedre za internu medicinu i kliničku farmakologiju Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Bio je mentor studentima sestrinstva i fizioterapije u Pregradi, Zagrebu i Bjelovaru kod izrade diplomskih radova. Do sada je objavio 50-ak izvornih i stručnih radova te priručnik za izborni predmet na visokim zdravstvenim studijima „Akutni koronarni sindrom“. Autor ili koautor je 60-ak kongresnih priopćenja. Bio je pozvani recenzent više uglednih inozemnih časopisa.

Osnovni Bobath tečaj

U subotu, 20.1.2018. godine, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, uspješno je završen još jedan Osnovni Bobath tečaj pod vodstvom Tinke Rajher Boštjan, IBITA

Bobath koncept se razvija u okviru International Bobath Instructor Training Assotiation (IBITA), i predstavlja jedan od vodećih pristupa u tretmanu odraslih pacijenata s oštećenjem središnjeg živćanog sustava. Osnova Bobath koncepta je individualni pristupu procjeni i tretmanu, te primjeni specifičnih znanja i vještine stimulacije i facilitacije problema držanja i pokretanja pacijenata s neurološkim oštećenjima.

Program Osnovnog Bobath tečaj je usklađen sa pravilima i standardima IBITA-e i međunarodno je priznat. Tečaj obrađuje teoretske sadržaje s područja neurofiziologije, teoretske i praktične sadržaje normalnog držanja i pokretanja, te praktičan rad s pacijentima. U tečaj su uključeni pisani materijali, provjera usvojenih znanja i vještina polaznika, a polaznici koji uspješno završe tečaj dobivaju međunarodno priznati certifikat. Na tečaju je sudjelovalo 11 polaznika iz Hrvatske, i 1 polaznica iz Slovenije.

Švaljek Božica, bacc.physioth., i Kolar Mario, bacc.physioth., dvoje su fizioterapeuta iz naše ustanove koji su uspješno završili Osnovni Bobath tečaj.

Međunarodna suradnja u području edukacije fiziotzerapeuta se nastavlja, te će se u Specijalnoj bolnici za medicinjsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održati Napredni Bobath tečaj (4.4.-8.4.2018.), a sljedeći Osnovni Bobath tečaj održati će se u rujnu 2018. godine. U planu su osim Osnovnih i Naprednih Bobath tečajeva i tečajevi Normalnog pokreta.

Zdravko Maček, dipl.physioth.

Smjernica za rano prepoznavanje, dijagnostiku i terapiju neurogene orofaringealne disfagije Hrvatskog društva za kliničku prehranu HLZ

U utorak 02.listopada 2017. godine je u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora održano predstavljanje Smjernica za rano prepoznavanje, dijagnostiku i terapiju neurogene orofaringealne disfagije Hrvatskog društva za kliničku prehranu HLZ-a, Hrvatskog neurološkog društva HLZ-a, Hrvatskog gastroenterološkog društva i Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.
Jedan od autora smjernica je, uz prof.dr.sc. Zdravku Poljaković, Dinah Vodanović mag. logoped, doc.dr.sc. Dariju Vranešić Bender, Dinu Ljubas Kelečić, mag. pharm, Katarinu Starčević, dr. med., doc.dr.sc. Zdravka Kolundžića, doc.dr.sc. Marinu Roje Bedeković, dr. med. Mihaela Mišira, prof.dr.sc. Željka Krznarića, i naša logopedica mr.sc. Sanja Habus, prof. logoped.

Dan fizioterapije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, u petak, 8.9.2017. godine, obilježen je Dan fizioterapije. Dan fizioterapije obilježava se od 1996. godine na dan kada je 8.9.1951. godine osnovana Svjetska konfederacija za fizioterapiju (WCPT). Ovogodišnja obilježavanja Dana fizioterapije u cijelom svijetu odvijaju se pod motom " Tjelesna aktivnost za život". Dan fizioterapije prilika je da se promovira fizioterapija u javnosti, da se naglasi njezin značaj u društvu, te mogućnosti koje ona pruža u očuvanju zdravlja zdrave populacije i funkcionalnom oporavku ljudi koji su doživjeli povredu ili bolest. Tjelesna aktivnost jedna je od važnih faktora u modelu "aktivnog i zdravog starenja", kojeg preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ovogodišnje obilježavanje Dana fizioterapije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, posvećeno je promociji novo osnovane Hrvatske udruge Bobath terapeuta za odrasle (HUBTO). Na skupu su o Danu fizioterapije, udruzi i Bobath konceptu prigodno govorili: dr.sci. Gordana Grozdek Čovčić, viši predavač na studija fizioterapije na ZVU, Zagreb, Blažević Krešimir, bacc.physioth., predsjednik HUBTO, Matić Hrvoje, bacc.physioth., dopredsjednik HUBTO i Maček Zdravko, dipl.physioth., glavni fizioterapeut Specijalne bolnice, Krapinske Toplice.

Bobath koncept počeo se razvijati četrdesetih godina prošlog stoljeća radovima supružnika Karela i Berte Bobath. Danas je široko prihvaćen u svijetu i predstavlja vodeći fizioterapeutski pristup u tretmanu odraslih pacijenata s oštećenjem središnjeg živčanog sustava, a razvija se u okviru International Bobath Instructor Training Assotiation (IBITA). Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju dugi niz godina surađuje s IBITA-om, te je održano više međunarodnih tečajeva Bobath koncepta na kojima je 15 fizioterapeuta iz same bolnice, ali i iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije steklo međunarodnu licencu Bobath terapeuta.

Osnivanje Hrvatske uduge Bobath terapeuta za odrasle pokazuje potrebu sada već značajnog broja Bobath fizioterapeuta u Hrvatskoj da se bolje stručno i organizacijski povežu kako bi još efikasnije mogli djelovati na razvoju i učinkovitosti neurofizioterapije. Temeljna uloga HUBTO biti će promocija Bobath koncepta fizioterapije, unapređenje kvalitete i učinaka terapije, organizacija različitih oblika edukacije, te međunarodna suradnja s sličnim udrugama i institucijama. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice ima značajnu ulogu u rehabilitaciji pacijenata nakon moždanog udara i kraniocerebralnih povreda, te vodeću ulogu u edukaciji Bobath koncepta u Hrvatskoj, te u integriranju Bobath koncepta u vlastitu kliničku praksu. U području edukacije vrlo uspješno dugi niz godina surađuje s Zdravstvenim veleučilištem u Zagrebu, a uspješnu suradnju očekuje i s HUBTO.

Do kraja ove godine u Krapinskim Toplicama održat će se međunarodni Osnovni Bobath tečaj, a u 2018. godini biti će održan jedan Osnovni i jedan Napredni Bobath tečaj. Kontinuiranim usavršavanjem naših fizioterapeuta po visokim međunarodnim kriterijima, želimo omogućiti izvrsnost fizioterapeutima, a time i osigurati našim pacijentima visoku razinu kvalitete usluge i povratak u što normalniji i funksionalniji život.

Zdravko Maček, dipl. physioth.

Reumatologija u Krapinskim Toplicama-liječenje i rehabilitacija

Krapinske Toplice, 14. srpnja 2017.-U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održan je stručni skup Reumatologija u Krapinskim Toplicama - liječenje i rehabilitacija. Teme skupa obuhvaćale su problematiku reumatološke struke s osvrtom na liječenje i rehabilitaciju bolesnika s upalnim reumatskim bolestima te organizacijske specifičnosti reumatološke službe Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama.
Sudionicima skupa se obratila ravnateljica Bolnice Željka Žnidarić, univ. spec. oec., istaknuvši dugu tradiciju liječenja i rehabilitacije bolesnika s upalnim reumatskim bolestima u našoj bolnici te izrazila izuzetno zadovoljstvo velikim brojem sudionika na skupu što je upravo dokaz značajnosti reumatologije u Specijalnoj bolnici.
Skup je svojim predavanjem otvorio prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med., spec internist reumatolog, Predsjednik Hrvatskog reumatološkog društva koji se svojim predavanjem na temu „Reumatologija jučer, danas, sutra“ osvrnuo na početke reumatološke struke u Hrvatskoj, istaknuo aktualne specifičnosti te u kojem smjeru se očekuje razvoj reumatologije u Hrvatskoj prateći svjetske trendove.
Također, skupu su svojim predavanjima dali doprinos doc. dr. sc. Miroslav Mayer, dr. med., spec. internist reumatolog sa Zavoda za imunologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, te liječnici iz naše bolnice: mr. sc. Ružica Čunović-Dubroja, dr. med., spec. internist reumatolog, specijalizanti Lorena Petrač, dr. med. i Domagoj Andrić, dr. med. te Pomoćnica ravnateljice za osiguranje i unapređenje kvalitetu zdravstvene zaštite Darija Granec, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije koja je tom prigodom rekla: „Ovaj stručni i strukovni skup organizirali smo u suradnji s Hrvatskim reumatološkim društvom uz veliku potporu profesora Anića i docenta Mayera. Iz predavanja profesora Anića čuli smo podatak da u Hrvatskoj djeluje niti pedeset reumatologa što je premalo za veliki broj reumatoloških bolesnika. Upravo on kao predsjednik Hrvatskog reumatološkog društva i voditelj Zavoda za imunologiju i reumatologiju KBC Zagreb sa svojim suradnicima potiće multicentričnost reumatologije u Hrvatskoj i daje potporu manjim reumatološkim centrima kao što je naša bolnica u razvoju i edukaciji.
Mi možemo biti ponosni na svoje prethodnike koji su postavili temelje reumatologije u našoj bolnici. Govoreći o prošlosti neizostavno moramo spomenuti primariusa Slavka Čunovića koji je profesionalni vijek posvetio reumatologiji i proučavanju uričnog artritisa po čemu je bio prepoznat i van granica domovine. Sretni smo što i danas, u nastojanjima razvoja reumatologije u našoj bolnici, imamo potporu predsjednika Hrvatskog reumatološkog društva i kolega reumatologa iz Zagreba.“


Galerija slika:
Večer smijeha i zabave u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice

U četvrtak, 01.06.2017., s početkom u 19,30 sati, u Plavoj dvorani Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, održana je kazališna večer za pacijente i zaposlenike bolnice te mještane Krapinskih Toplica, u sklopu koje je Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje izvelo dvije humoristično – satirične predstave na kajkavskom dijalektu: „Ekologija“, autorice Mirjane Bobinec i „Poštene žene“, autorice Marije Winter. Adaptaciju teksta i režiju za obje predstave potpisuje Boris - Roman Blažinić.

Glavni akteri u predstavi „Ekologija“ su dvije djevojčice: Marica i Ružica, koje svojom jednostavnošću i neposrednošću „očitaju lekciju“ roditeljima, ali i baki i djedu o saznanjima o zdravom načinu života. Iako takva saznanja prvobitno nailaze na razumijevanje, kada ih treba provesti u djelo, nastaju zavrzlame.

Djelo „Poštene žene“, napisano je pedesetih godina prošlog stoljeća, netom nakon promjene vlasti, a time i naziva raznih institucija, titula i koječega drugog. Radnja je prožeta seoskim događanjima, tračevima i razmiricama dviju glavnih protagonistkinja, a kako to obično biva, sva ta gungula završava na sudu. Sa vremenskim odmakom, tekst je poprimio obilježja svevremenosti jer ljudi i njihovi karakteri se nisu puno promijenili i zapravo ih možemo susresti sa istim htjenjima, postupanjima i interesima i danas.

Ovakve večeri smijeha i zabave u organizaciji jedne bolničke ustanove doprinose ostvarenju teze da je smijeh zapravo lijek, a i tome da je Specijalna bolnica Krapinske Toplice uistinu bolnica po mjeri čovjeka.

OSNOVNI BOBATH TEČAJ

U subotu, 13.5.2017. godine, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, uspješno je završen Osnovni Bobath tečaj. Prvi dio tečaja održan je od 25.2. - 4.3., a drugi dio od 6.5. - 13.5.2017. godine. Voditeljica tečaja bila je Tinka Rajher Boštjan, IBITA instruktorica iz Slovenije.

Bobath koncept počeo se razvijati četrdesetih godina prošlog stoljeće ranim radovima supružnika Karela i Berte Bobath. Od tada se razvio u dva temeljna smjera; jedan koji se bavi tretmanom djece (NDT) i drugi koji se bavi terapijom odraslih. Koncept koji se razvija u okviru International Bobath Instructor Training Assotiation (IBITA), danas je široko prihvaćen u svijetu i predstavlja jedan od vodećih pristupa u tretmanu odraslih pacijenata s oštećenjem središnjeg živćanog sustava. Bobath koncept zasniva se na individualnom pristupu procjene i tretmana, te primjeni specifičnih znanja i vještine stimulacije i facilitacije problema držanja i pokretanja pacijenata s neurološkim oštećenjima.

Tečaj održan u našoj ustanovi je A kategorije, usklađen je sa standardima IBITA-e i međunarodno je priznat. Cjeli tečaj je opsega 117 sati (po 60 min), a u tečaj su uključeni pisani materijali, te provjera usvojenih znanja i vještina polaznika. Tečaj obrađuje teoretske sadržaje s područja neurofiziologije, teoretske i praktične sadržaje normalnog držanja i pokretanja, te praktičan rad s pacijentima. Na tečaju je sudjelovalo 9 polaznika iz Hrvatske, 1 polaznica iz Slovenije i 2 polaznika iz SBKT (Mandić Mario, dipl.physioth. i Rumbak Tomislav, dipl.physioth.) i svi su uspješno završili tečaj.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, uz sadašnjih 12, bogatija je za još 2 nova međunarodno licencirana Bobath terapeuta.

U budućnosti planira se nastavak međunarodne suradnje, te će se u skladu s time sljedeći Osnovni Bobath tečaj održati u rujnu ove godina, a za 2018. godinu u planu je još jedan osnovni, ali i napredni Bobath tečaj.

Zdravko Maček, dipl.physioth.

Refleksna masaža stopala

REFLEKSOLOGIJA

Refleksologija je drevna vještina liječenja koja se temelji na načelu refleksnih zona na stopalima i dlanovima, a koje odgovaraju svim dijelovima tijela, organima i žlijezdama.  Refleksologija koristi jedinstvenu metodu posebnog pritiska palcima na refleksne točke radi postizanja brojnih terapijskih učinaka. Njezini su učinci višestruki, kao što su uklanjanje blokade u protoku tjelesne energije, normaliziranje protoka krvi i limfe u različitim dijelovima tijela te postizanje ravnoteže svakog dijela tijela, organa ili žlijezde. Raspored područja refleksologije na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj mjeri da su organi desne strane tijela zastupljeni u desnom stopalu, a organi lijeve strane u lijevom. Poznato je da se u današnje vrijeme stopala zanemaruju pa čak kod 90 posto ljudi postoje deformacije stopala. Čovjek je, naime, izgubio direktan kontakt s okruženjem i prirodom kada je, hodajući bos, direktno stimulirao refleksne točke.

Refleksoterapija je i vrsta stimulacije središnjega živčanog sustava na razini spinalne moždine i simpatičkog sistema. Naime, stopala i šake izuzetno su osjetljivi na dodir pa se preko njih mogu pokrenuti blokirani mehanizmi u tijelu i mozgu. Refleksoterapija pomaže u liječenju:

 • astme, bronhitisa, prehlade, kašlja, upale sinusa
 • povišenoga krvnog tlaka, dijabetesa
 • poremećaja u cirkulaciji
 • glavobolje, iscrpljenosti organizma, psihosomatskih tegoba
 • upale debelog crijeva, smetnji u probavnom sustavu
 • gastritisa, vrijeda (čira) na želucu
 • problema u menstruacijskom ciklusu, menopauzi
 • problema s kralježnicom, lumbaga, ishijalgije, neuralgije
 • dermatoloških problema (apscesa, gljivičnih infekcija, ekcema, masne kože, psorijaze, herpesa)
No, postoje određene mjere opreza pa refleksoterapiju ne bi trebalo primjenjivati prilikom unutarnjih ozljeda, visoke temperature, unutarnjih i vanjskih rana, ozljeda na rukama ako postoji opasnost od tromboze, kod trudnica i osoba koje imaju ugrađen pace-maker.

U svakom slučaju, možemo reći da je današnja medicina sve otvorenija istočnjačkom načinu liječenja i uvelike ga respektira, pa tako i refleksoterapiju koja nam pomaže u rješavanju različitih bolnih stanja.10. TJEDAN PSIHOLOGIJE

TJEDAN PSIHOLOGIJE prvi puta je organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva.
Ideja vodilja organiziranja i provođenja Tjedna psihologije je upoznavanje i približavanje psihologije kao znanosti i kao primijenjene struke svim ljudima koje zanimaju teme iz područja psihologije.
Aktivnosti provode svi zainteresirani psiholozi i studenti psihologije, kao i druge struke koje u svojem radu primijenjuju psihološke spoznaje. Organizator je Hrvatsko psihološko društvo i suorganizator Hrvatska psihološka komora.
Ove godine održava se jubilarni 10. TJEDAN PSIHOLOGIJE od 20. do 26. veljače i na području Krapinsko- zagorske županije obilježava se nizom različitih aktivnosti.

Ovom prilikom pozivamo vas da nam se pridružite:

U utorak, 21.02.2017. u 18 sati u OŠ SIDONIJE KOŠUTIĆ RADOBOJ u susretu u kojem ćemo kroz smijeh i zabavu poboljšati kvalitetu vašeg života, upoznati vas s ljekovitom moći humora i smijeha i potaknuti vas na korištenje istog u svakodnevnom životu, kao i na humanitarno djelovanje, jer ćete svojim prisustvom pomoći i radu Zagorske lige protiv raka.
U srijedu, 22. veljače 2017. od 15 do 18 sati u Gradskoj knjižnici Krapina u "akciji" mjerenja raspoloženja "DOBAR DAN, KAKO STE" gdje ćete moći odmah saznati kakvog ste raspoloženja i dobiti savjet kliničkog psihologa.
Mjerenje preporuča Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora, a provodit će ga klinička psihologinja Gordana Kamenečki - Puclin

U bolnici u Krapinskim Toplicama završen 5 mil. kuna vrijedan inv. ciklus

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar posjetio je u petak, 17. veljače 2017. godine Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, povodom završetku preko 5,3 milijuna kuna vrijednog investicijskog ciklusa.


Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar tom je prilikom istaknuo: „Zahvaljujem ravnateljici i Upravnom vijeću što su na najbolji mogući način iskoristili novac, s tim da je Specijalna bolnica uložila više od četiri milijuna kuna vlastitih sredstava te 1,3 milijuna kuna za redovno održavanje, dok je iz decentraliziranih sredstava KZŽ uloženo još 1,3 milijuna kuna za završetak investicije. U dogovoru s ministrom zdravstva, nadam se da će se ubuduće i specijalne bolnice moći natjecati za nabavku suvremene medicinske opreme iz novca europskih fondova. Budući da imamo izuzetno kvalitetno medicinsko osoblje, ne smijemo dozvoliti da njihovo znanje i ulaganje u sebe, bude ispred onoga što im možemo pružiti i zato je izuzetno važno da ih tehnološki pratimo – rekao je župan Kolar te dodao da će Županija s Fondom za zaštitu okoliša, u Specijalnoj bolnici krenuti i s projektom energetske učinkovitosti – u investiciju od šest milijuna kuna za izmjenu stolarije, odnosno velikih staklenih površina.
Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Željka Žnidarić je rekla: „Pokazali smo dio onoga što je naša bolnica radila što se tiče materijalnih ulaganja u 2016. godini. Obnovili smo sobu u staroj bolničkoj zgradi, gdje će se sterilizirati materijal i instrumenti, obnovljeni su podovi na neurologiji, nabavljeni su novi kreveti na odjelu neurološke rehabilitacije i jedan ultrazvučni dijagnostički aparat vrijednosti 400 tisuća kuna, holteri tlaka i EKG-a, nekoliko uređaja za fizikalnu terapiju, napravljena je kompletna rekonstrukcija sedam soba i osam kupaonica te pet klimatizacijskih sustava za 16 soba. Nabavljeni su i novi televizori za sobe, a uvodi se i bežični internet. Najviše novca otišlo je na 88 novih kreveta s ugrađenim elektromotorom i noćnih ormarića sa stolićima za odjel neuroloških bolesnika“, rekla je ravnateljica bolnice Žnidarić. Obilasku bolnice su nazočili i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić te ravnateljice i ravnatelji ostalih zdravstvenih ustanova s područja županije.

Galerija slika:

Obilježene dvije značajne obljetnice

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u utorak, 29. studenog 2016. godine, svečano je obilježila 60. godišnjicu osnivanja Bolničkog odjela za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju i 160. godišnjicu dolaska prvog liječnika u Krapinske Toplice.

U prigodnom programu središnje svečanosti, održanom u Plavoj dvorani Bolnice, uz domaćine, ravnateljicu Bolnice Željku Žnidarić i župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara, uzvanicima i gostima obratili su se: ministar turizma Gari Cappelli, izaslanica ministra zdravstva Mirjana Vuković i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

Ravnateljica Bolnice Željka Žnidarić, u svom se govoru osvrnula na povijesni razvoj danas respektabilne zdravstvene ustanove te zahvalila svim djelatnicima i ravnateljima koji su je vodili od njenog osnutka do danas. Pritom je istaknula da Bolnica danas ima oko 740 djelatnika koji se, na godišnjoj razini, brinu za više od 80 tisuća pacijenata, a kojima se pruži 1,4 milijuna različitih medicinskih usluga te najavila da će se i dalje raditi na podizanju kvalitete usluga, ali i na širenju kapaciteta i sadržaja.

Župan Željko Kolar u svom je obraćanju posebno istaknuo kako su najveća vrijednost Bolnice ljudi i njihovo znanje te da im kroz sustav treba omogućiti najbolje uvjete za rad. Naglasio je da treba otkloniti zakonske barijere kako bi se to i ostvarilo te dodao: „Imamo dostupnu izvrsnu zdravstvenu zaštitu u kojoj radi izrazito kvalitetno osoblje pa zašto onda znanje naših stručnjaka ne bi konačno iskoristili i tako da ljudima koji žele izdvojiti više novca za pravu zdravstvenu uslugu omogućimo da to učine ovdje kod nas?“

Na povijesni razvoj zdravstvenog turizma, kao današnju okosnicu razvoja Općine Krapinske Toplice, osvrnuo se, u svom govoru, i načelnik Općine Ernest Svažić.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je izmjene zakona kojima će se pogodovati razvoju zdravstvenog turizma, konkretno izmjene koje će omogućiti da se djelatnici u zdravstvenom turizmu mogu baviti i pružanjem ugostiteljskih usluga, a i putničkim agencijama će biti omogućeno posredovanje pri tome. Među ostalim, najavio je i da će na razvoju, unaprjeđenju i promociji zdravstvenog turizma, što je najbrži put do produženja turističke sezone, raditi u suradnji s Ministarstvom zdravstva.

Izaslanica ministra zdravstva Mirjana Vuković istaknula je da Ministarstvo zdravstva i ministar nudi punu potporu i podršku.

Svečanosti je prisustvovala i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, zatim ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, predstavnici suradnih ustanova te brojni sadašnji i bivši djelatnici Bolnice.

U glazbenom dijelu programa, nastupile su članice ŽVS KUD – a „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica.

Nakon središnje svečanosti, upriličen je obilazak Bolnice s naglaskom na razgledavanje suvremenog RTG uređaja u Odjelu za radiološku dijagnostiku, zatim Prostora Hidroterapije u NBO – u i Jakobovog bazena te Odjela za medicinsku rehabilitaciju neuroloških bolesnika i Odjela za medicinsku rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika, a razgledan je i jedan od uređenih apartmana u Odjelu za medicinsku rehabilitaciju ortopedskih i traumatoloških bolesnika.

Na kraju je, gostima i uzvanicima, podijeljena i brošura koja je također izdana u sklopu obilježavanja tih dviju značajnih obljetnica.

Brošura: Krapinske Toplice 60/160

Galerija slika:
Dan fizioterapije

U četvrtak, 8.9. 2016., u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice obilježen je Dan fizioterapije. Proslavi su prisustvovali i predstavnici Zdravstvenog veleučilišta iz Zagreba, te predstavnici srednjih škola iz Bedekovčine i Pregrade.
Prema preporuci Svjetske konfederacije za fizioterapiju (WCPT), ovogodišnje obilježavanje Dana fizioterapije održava se pod motom: "Dodajte život godinama." Tom prilikom fizioterapeuti Zdravko Maček i Ivančica Toljan održali su promotivno predavanje na temu: "Fizioterapija u aktivnom i zdravom životu". Fizioterapija se bavi unapređenjem funkcionalnih sposobnosti ljudi kada su one narušene zbog bolesti ili povreda. Fizioterapija i fizioterapeuti se također mogu vrlo uspješno uključiti u programe promocije zdravlja, pogotovo starijih ljudi, te na taj način dati doprinos u održavanju zdravlja, pokretljivosti i radne sposobnosti ljudi. Promocija stila života u kojem važnu ulogu ima odgovarajuća i redovita fizička aktivnost uvelike doprinosi smanjenju učestalost nekih bolesti kao što su srčani i moždani udar, dijabetes tipa II, osteoporoza, neke vrste karcinoma i degenerativnih bolesti sustava za pokretanja. Padovi su kod starijih ljudi učestaliji i 25% ih završava s težim posljedicama. Dobro organizirani i vođeni programi vježbanja mogu smanjiti učestalost padova za 32% kod starijih ljudi. Zdrav i aktivan život može smanjiti čak za 50 % sveukupne zdravstvene probleme koji se pojavljuju u populaciji starijih ljudi. Zdrav i aktivan stil života čini dobrobiti pojedincu i istovremeno smanjuje ekonomske troškove društva.
Predavanju se odazvao veliki broj ljudi koji su se i aktivno uključili u raspravu nakon predavanja. U drugom dijelu obilježavanja Dana fizioterapije održan je skup fizioterapeuta na kojem su dodijeljena priznanja najboljim fizioterapeutima. Priznanja je nagrađenima uručila ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Željka Žnidarić, univ.spec.oec.
U kategoriji fizioterapeutskih tehničara pohvaljene su Bernarda Gorup i Snježana Plečko, a priznanje najbolje fizioterapeutske tehničarke dobila je Vesna Matovina.
U kategoriji prvostupnika i diplomiranih fizioterapeuta, pohvaljena je Ivančica Toljan,dipl.physioth. i Ivan Ilić,bacc.physioth., a priznanje najbolje fizioterapeutkinje dobila je Mirjana Križnik, dipl.physioth. Najbolja fizioterapeutkinja i najbolja fizioterapeutska tehničarka dobile su i nagradu u vidu jedne plaćene edukacije po vlastitom izboru.
Obilježavanje Dana fizioterapije poslužilo je kao dobar povod za još bolju komunikaciju između fizioterapeuta i njihovih korisnika, te kao poticaj fizioterapeutima da još više energije ulažu u vlastito stručno i profesionalno usavršavanje.

Zdravko Maček, dipl.physioth.

Galerija slika:
Obilježen Dan sestrinstva

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitacijku Krapinske Toplice u četvrtak, 12.svinja 2016.g. svečano je obilježen Dan sestrinstva. Tom su prigodom proglašene najbolje medicinske sestre Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Priznanja i nagradne edukacije dobile su: Dragica Cvetko (medicinska sestra na odjelu Neurologije) i Radmila Mikulić (voditeljica tima na odjelu Neurologije), a pohvaljene su sestre: Božena Turk (medicinska sestra na Internom odjelu), Vesna Zubić (medicinska sestra na odjelu Neurologije), Jasminka Macan (voditeljica tima Hitne ambulante), Velerija Brodar (voditeljca tima Internog odjela) i Ana Sinković (voditeljica tima Ortopedije).
Ravnateljstvo i Strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, podružnice iz naše Bolnice u suradnji s glavnom sestrom službe su organizatori obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva i izbora najbolje medicinske sestre.
Na svečanosti obilježavanja Dana sestrinstva, medicinskim sestrama i tehničarima njihov su dan čestitali i zahvalili na njihovom radu i trudu ravnateljica Specijalne bolnice Krapinske Toplice Željka Žnidarić, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Đuro Tomić te glavna sestra službe Željka Kralj.
Tradicionalno obilježavanje Dana sestrinstva ponovo nas je posjetilo na ulogu sestre u zdravstvenom sustavu. Medicinske sestre su srce cijelog sustava i bez njih je nezamislivo funkcioniranje bilo kojeg zdravstvenog sustava. One su nositelji zdravstvene njege, pažnje i svih ostalih potrebnih aktivnosti oko pacijenta, tako je njihov doprinos nemjerljiv.

Galerija slika:
ŠTRUKLIJADA U KRAPINSKIM TOPLICAMA

Najbolje štrukle na 8. Štruklijadi pripremio Zebrano iz Bedekovčine

U subotu, 14. svibnja 2016. godine u prostoru vodenog parka Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je Štruklijada, tradicionalna manifestacija koju su po osmi put organizirali Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica krapinsko zagorske županije, s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić dodijelili su diplomu za najbolje pripremljene štrukle Matiji Guliji iz tvrtke Zebrano koji je kao tajnu pobjede istaknuo upotrebu isključivo domaćih sastojaka. Drugo mjesto osvojila je slastičarna Torte i kolači Tri užitka, dok je treće najbolje štrukle pripremila ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Proglašenjem pobjednika završen je natjecateljski dio 8. Štruklijade na kojoj su se za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetala 18 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

Župan Željko Kolar je nakon proglašenja pobjednika rekao "Promocija i brendiranje naših proizvoda poput zagorskih štrukli je ono što nam treba u budućnosti. U narednom razdoblju trebamo konačno do kraja zaštititi naše štrukle te ovdje u Zagorju napraviti i jednu tvornicu u kojoj ćemo ih i proizvoditi" poručio je župan Kolar i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje Štruklijade, a osobito gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću "koji podržava apsolutno svaku akciju promoviranja turizma naše Bajke na dlanu. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo organizacijom Štruklijade i tradicionalno snažnom povezanošću Zagorja i Zagreba.

Ocjenjivački sud koji je kušao sve štrukle natjecatelja i potom ocijenio najbolje činili su dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i direktor hrane i pića u hotelu Sheraton BrankoČukelj, glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan te etablirani zagorski kuhar i počasni član Hrvatske kulinarske akademije Slavko Večerić.
Samu je manifestaciju otvorila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, a sve prisutne goste pozdravili su i pomoćnica ministra turizma Martina Jantol te načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Zagorske su kuhare svojim dolaskom podržali i saborski zastupnici Tomislav Končevski i Marija Puh te zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek. Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli počelo je kao kulinarski show u kojem su snage odmjerili učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada. Program je vodila Doris Pinčić Rogoznica, a u popratnom programu nastupili su Dino Miklaužić, Trnje Live Acoustic te KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica.

Promotivna akcija u 14 zagorskih ugostiteljskih objekata s popustom od 50% na zagorske štrukle traje cijeli tjedan do 22. svibnja. Popis restorana možete pronaći na web stranici www.struklijada.com.hr ili na našoj novoj web stranici http://www.visitzagorje.hr/post/struklijada-2016.
Prenesano sa: http://www.tzkzz.hr


PACIJENTIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA „POZABLJENI SMIEHI“

Za pacijente Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, sredinom prosinca 2015. godine organizirano je predstavljanje dvoautorskog humorističkog književnog izdanja „Pozabljeni smiehi“.


Knjigu od stotinjak stranica izdala je Zagorska liga protiv raka u svojoj Biblioteci „Smijeh je lijek“. Ona sadrži prozne tekstove bolničke liječnice i zavičajne književnice Nade Jačmenice i poeziju njezine kolegice po peru, Ljubice Komljenović. Lektor izdanja je mr. sc. Ivan Cesarec, a recenzent prof. Mirko Ivanjek. Tehničku pripremu za tisak potpisuje Marijan Tenšek, a naslovnicu krase karikature renomiranog karikaturista Srećka Puntarića - Felixa. Knjiga je izdana uz potporu Krapinsko – zagorske županije te farmaceutske kuće Abbott Laboratories Ltd.
Predstavljanje je održano u nazočnosti brojnih pacijenata koju su ispunili „Plavu dvoranu“ bolnice. Program je vokalno te svojom gitarom započela i pratila Alemka Škreblin Kovačić, a voditeljica je bila Doroteja Jačmenica Pušenjak koja je ujedno interpretirala prozne ulomke iz knjige. Stručan i duhovit osvrt na vezu između humora, smijeha i zdravlja pacijentima je dala bolnička psihologinja Gordana Kamenečki Puclin koja je bila i interpretatorica poetskog dijela programa.

Bilo je to lijepo adventsko kulturno i humanitarno bolničko druženje.

PACIJENTI PACIJENTIMA – S LJUBAVLJU

U večernjim satima 17. studenog ove godine, pacijenti Specijalne bolnice za medicinskurehabilitaciju Krapinske Toplice imali su ugodne poetske trenutke. U ciklusu kulturnih događanja pod naslovom "Pacijenti pacijentima – s ljubavlju" organizirana je večer kajkavske poezije MARINE ŠOŠTAR iz Zagreba koja se nalazila na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici.
Autorica, profesorica njemačkog, engleskom i ruskog jezika, poeziju piše od mladosti, a unazad desetak godina piše na kajkavskom idiomu.
Moderatotica događanja, dr. med. Nada Jačmenica u svojem je uvodnom tekstu citirala jedan poetski zbornik:
...Ljudi osjetljive duše imaju potrebu zapisati svoje najdublje osjećaje, misli i spoznaje riječima koje su im najbliže i kojima se najdublje mogu izraziti. Na taj način trajno bilježe i čuvaju jezik koji nije opisan u gramatikama ni detaljno zapisan u rječnicima, a ipak je duša kajkavskog čovjeka i kajkavskog kraja...
Autorica je mnogobrojnoj publici u Plavoj dvorani Bolnice uz uvodne komentare predstavila petnaestak svojih dojmljivih kajkavskih pjesama za što je bila nagrađena srdačnim pljeskom.
Kako je sastav bolničke publike u ovoj ustanovi uvijek „Hrvatska u malom“, prezentirana je kajkavština bila osebujna izvorna ljepota i zanimljivost.
Između stihova posjetitelji su mogli uživati u glazbenim trenucima balada i gitare u izvedbi Alemke Škreblin Kovačić.
Nakon recitala nastavilo se ugodno druženje ljubitelja poezije i autorice.
Organizatori se nadaju da će se među pacijentima uskoro ponovo pojaviti neki umjetnik koji će željeti svoj talent i opus podijeliti s pažljivom i znalačkom publikom.

BOLNICA PO MJERI ČOVJEKA

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice svojom brigom za pacijente može se podičiti epitetom Bolnica po mjeri čovjeka. Naime, njezini se zaposlenici za zdravlje svojih pacijenata ne brinu samo fizikalnim i medikamentoznim liječenjem već vode računa i o njihovom slobodnom vremenu tijekom hospitalizacije, nastojeći ga ispuniti i oplemeniti raznim kulturno - zabavnim sadržajima.

Tako 28. listopada ove godine pacijenti nisu za sreću morali hvatati čuperak kose nepredvidivog mitskog Kairosa već su im Treću sreću omogućili Bolnica – domaćin i Tim za psihosomatsku pomoć ženama oboljelima od raka dojke Zagorske lige protiv raka. Oni su, naime, obilježavajući Mjesec borbe protiv raka dojke, pod motom „Smijeh je lijek“, za pacijente, goste i mještane Krapinskih Toplica organizirali kazališnu predstavu - komediju „Treća sreća“ koju je izvelo Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje. Pred pažljivom i nasmijanom publikom koja je ispunila Plavu dvoranu Specijalne bolnice, svetokriški su glumci vrhunski posjetiteljima prenijeli obilje humora koji, po izjavama prisutnih, zaista liječi i opušta.

Posjetitelje je pozdravila bolnička fizijatrica i dopredsjednica Lige dr. Nada Jačmenica kojoj su brojni pacijenti nakon predstave te narednih dana, izražavali svoje zadovoljstvo i zahvalnost na organiziranom sadržaju. Članica Lige i zaposlenica bolnice, Alemka Škreblin Kovačić, prezentirala je prisutnima zagorske suvenire u kontekstu suvremenih instalacija. Svi zajedno potvrdili su vrijednost ove programske inicijative i dali obećavajuće naznake sljedećih projekata.

Kardiološka rehabilitacija ambulantno!

Od sada možete obaviti kardiološku rehabilitaciju ambulantno, tj. na uputnicu. Uz pregled kardiologa i fizikalne terapije, prema potrebi, moguća je i dijagnostička obrada. Ovime želimo potaknuti stanovnike, s područja naše Županije, ali i ostalih koji gravitiraju prema našoj Bolnici, da više brinu o zdravlju svog krvožilnog sustava.

Narudžbe se vrše na broju 049 383 324

Novo u ponudi-terapija udarnim valom!!!

Koristi se u rješavanju mnogih kroničnih i akutnih mišićnokoštanih tegoba tako da potiče reparaciju tetiva i mišića čime se smanjuje bol i povećava opseg pokreta. Najučinkovitija je kod problema kao što su kalcifikati u tetivama ramenog zgloba, teniski lakat, skakačko koljeno, bol u peti ili duž Ahilove tetive, bol u vratu zbog "napetih" mišića tzv. miogeloze te drugih sličnih stanja. Terapija započinje nakon pregleda liječnika koji će utvrditi točan uzrok vaših tegoba i gdje ćete dobiti sve druge potrebne informacije.


Novo u ponudi 5+1 gratis

 • Manualna masaža (20 min) 60,00 kn
 • Manualna masaža (40 min) 120,00 kn
 • Pri kupnji pet masaža 6. je gratis (5+1 gratis)
 • Manualna limfna drenaža (30 min) 100,00 kn
 • Manualna limfna drenaža (60 min) 200,00 kn
 • Pri kupnji pet drenaža 6. je gratis (5+1 gratis)
 • Relax vratne kralježnice (20 min) 60,00 kn
 • Pri kupnji pet relax-a 6. je gratis (5+1 gratis)
Informacije na recepciji na tel: (+385 49) 383 402/403

Novi rendgen i ultrazvuk u bolnici u Krapinskim Toplicama

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar posjetio je u četvrtak, 23. srpnja 2015. godine Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice povodom predstavljanja dva nova uređaja, zahvaljujući kojima je kvaliteta medicinske usluge podignuta na još višu razinu.

Naime, Odjel radiološke dijagnostike odnedavno je opremljen novim, digitalnim rendgenskim uređajem vrijednim 880 tisuća kuna, kojim se omogućuje dobivanje slika u visokoj rezoluciji s minimalnom dozom zračenja pacijenata. Drugi novi uređaj vrijedan 375 tisuća kuna, koji će također bitno doprinijeti kvaliteti usluge Specijalne bolnice je moderni ultrazvučni uređaj za color doppler pretrage srca i krvnih žila, koji se nalazi na Odjelu za kardiologiju. Navedeni uređaji nabavljeni su zahvaljujući decentraliziranim sredstvima Krapinsko-zagorske županije te vlastitim sredstvima bolnice.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je prilikom obilaska da je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice već desetljećima poznata daleko van granica Hrvatske kao vrhunska medicinska ustanova koja ima stručno medicinsko i nemedicinsko osoblje te da je obveza Krapinsko-zagorske županije, koja ima osnivačka prava nad ovom ustanovom, osigurati nabavku najmodernije opreme kako bi medicinska usluga bila podignuta na još višu razinu. „Čestitam ravnateljici bolnice i svim djelatnicima na trudu kojeg ulažu da ova medicinska ustanova bude u samom vrhu. To prepoznaju i brojni pacijenti, kako domaći, tako i oni koji u velikom broju zbog kvalitete usluge dolaze iz svih krajeva svijeta ovdje u Krapinske Toplice. Nadam se da ćemo svake godine javnosti moći predstaviti barem dva nova vrhunska medicinska uređaja, koji će omogućiti osoblju kvalitetniji rad, a pacijentima još bolju uslugu“ – rekao je župan Kolar, koji se je osvrnuo i na buduće investicije u Specijalnoj bolnici. „ U planu je realizacija 6 milijuna kuna vrijedne energetske obnove zgrade bolnice. Navedenu investiciju namjeravamo provesti u djelo isključivo sa sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te sredstvima Krapinsko-zagorske županije. Decentralizirana sredstva koja su namijenjena bolnici nećemo koristiti za navedeni projekt, već ćemo ih iskoristiti za kupnju novih uređaja“, zaključio je župan Kolar.

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki istaknula je da je ime Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice već odavno debelim slovima ispisano na zdravstvenoj karti Hrvatske. „Srdačno pozdravljam sve prisutne, a posebno primarijusa Marcela Majseca, zahvaljujući kojem se ime bolnice u Krapinskim Toplicama danas izgovara s poštovanjem. Pred ovom bolnicom, koja djeluje prema modelu koji je dobar za pacijente, a samim time i za Županiju je svjetla budućnost“, zaključila je predsjednica Skupštine Vlasta

Ravnateljica  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić istaknula da su  novi uređaji podigli kvalitetu usluge na još višu razinu, omogućivši brži rad i veći postotak obrađenih pacijenata.  „Primjerice, za klasične rendgenske pretrage više nema liste čekanja. Ovakva ulaganja su neophodna ako želimo da bolnica ostane u vrhu po kvaliteti usluge. Također bih istaknula da smo iznimno ponosni na nedavno dobiveno priznanje od HZZO-a, koji nas je proglasio najboljom specijalnom bolnicom u Republici Hrvatskoj, ali i činjenicu da smo u prvih šest mjeseci 2015. godine pozitivno poslovali, čime je zaustavljen negativan financijski trend“, rekla je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić, koja je na kraju zahvalila Krapinsko-zagorskoj županiji na podršci a svim zaposlenicima na trudi i predanosti koju svakodnevno prezentiraju na svojem radnom mjestu. U obilasku bolnice bili su i saborska zastupnica Dunja Špoljar, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić te ravnateljice i ravnatelji ostalih medicinskih ustanova s područja Krapinsko-zagorske

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice proglašena najboljom specijalnom bolnicom u Hrvatskoj za 2014. godinu

Krapinske Toplice, 15.05.2015. – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice proglašena je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

najboljom specijalnom bolnicom u Hrvatskoj za 2014. godinu.

Tom je prigodom ravnateljica Bolnice Željka Žnidarić, dipl.oec. rekla: „U današnjim teškim financijskim vremenima kada se borimo da preživimo, drago mi je što je HZZO prepoznao naš trud i proglasio nas najboljom specijalnom bolnicom. Zadovoljstvo naših pacijenata te uspješno odrađena medicinska rehabilitacija znaci su da dobro radimo svoj posao. Posebno zahvaljujem svim djelatnicima, bez čijeg rada i truda ovo postignuće ne bi bilo moguće.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je bolnica s tradicijom dužom od 150 godina. Bavi se medicinskom rehabilitacijom kardioloških, neuroloških, reumatskih i ortopedskih bolesnika te rehabilitacijom djece. Bolnica godišnje liječi više od 7.500 stacionarnih pacijenata, dok se kroz specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu godišnje obradi oko 60.000 pacijenata kojima se ukupno pruži više od 1.500.000 usluga. Uz rehabilitacijske odjele, Bolnica raspolaže 24-satnom hitnom pomoći, akutnim internim i neurološkim odjelom te jedinicom intenzivnog liječenja.

Medicinska rehabilitacija u Bolnici provodi se interdisciplinarnim i multidisciplinarnim pristupom bolesniku, s ciljem što bržeg postizanja maksimalne funkcionalne, emocionalne i socijalne dimenzije osobe, za što je zaslužan visokokvalificirani kadar sastavljen od liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, logopeda, radnih terapeuta te ostalog osoblja koje sudjeluje u procesu liječenja.

STRUČNA PREDAVANJA LIJEČNIKA 2015.

Radosni smo što Vas možemo obavijestiti da od 1. travnja 2015.godine počinju redoviti stručni sastanci liječnika u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. Sastanci će se održavati svaku prvu srijedu u mjesecu u 14h u Plavoj dvorani naše ustanove, osim u srpnju, kolovozu i siječnju.Teme će biti iz područja rehabilitacije, neurologije, kardiologije, interne medicine, radiologije i drugih suradnih struka. Predavanja će biti bodovana Pravilnikom HLK, i to, 4 boda za predavače i 2 boda za slušatelje.

Veselimo se novim saznanjima i pozivamo Vas da nam se pridružite.

Predsjednik stručnog vijeća

dr.sc.Ivan Horvatek, dr.med., spec. ortoped

Ministar zdravlja Siniša Varga obišao bolnicu u Zaboku i Krapinskim Toplicama

Krapinske Toplice, 22. srpnja 2014.

Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je sa suradnicima u utorak, 22. srpnja 2014. godine Krapinsko-zagorsku županiju. Ministar Varga posjet je započeo obilaskom Opće bolnice Zabok, gdje su mu dobrodošlicu poželjeli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Županijske Skupštine Vlasta Hubicki, zamjenica župana Jasna Petek te sanacijski upravitelj bolnice Ivan Švajger sa suradnicima.

Nakon Opće bolnice Zabok, ministar zdravlja Siniša Varga obišao je i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje je održao sastanak sa ravnateljem Duškom Cerovcem, koji je zahvalio ministru što je Krapinsko-zagorsku županiju posjetio prvu otkako je na dužnosti.

Nakon sastanka sa ravnateljem i upravom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, ministar zdravlja Siniša Varga sastao se i sa ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja Krapinsko-zagorske županije. Sastanku su nazočili ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomica Jadan, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, ravnateljica Ljekarne KZŽ Mira Mikuljan te ravnatelj bolnice u Krapinskim Toplicama Duško Cerovec i sanacijski upravitelj Opće bolnice Zabok Ivan Švajger.

Zagorska liga protiv raka donirala opremu Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama

Krapinske Toplice, 5. ožujka 2014.

Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice uručena je donacija od Zagorske lige protiv raka u vidu medicinske opreme. Predaji donacije su prisustvovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, predsjednik Zagorske lige protiv raka prim. Stanko Belina, dopredsjednica Lige Nada Jačmenica, dr.med., ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Duško Cerovec, dr.med. te članovi Lige i djelatnici Bolnice. Poklonjena je medicinska oprema ukupne vrijednosti 80.000,00 kuna.

Ovom donacijom omogućena je zamjena dotrajale opreme koja se koristi u svakodnevnom radu medicinsko-biokemijskog laboratorija kao i UZV sonde za transkranijalni doppler krvnih žila vrata i glave. Ravnatelj Bolnice, doc.dr.sc Duško Cerovec, dr.med. tom je prilikom izjavio da Bolnica sa zahvalnošću prihvaća donaciju Zagorske lige protiv raka koja će u ovim teškim vremenima financijske krize pomoći u poboljšanju kvalitete obrade i liječenja pacijenata.

Primivši zahvalnicu Bolnice prim. Belina istaknuo je kako Zagorska liga protiv raka godinama provodi različite humanitarne akcije, a prikupljena financijska sredstva namijenjena su nabavi medicinske opreme za bolnice na području Krapinsko-zagorske županije. Dosadašnji humanitarni projekti temeljeni su na kazališnim predstavama, koncertima, prigodnim tombolama te prodaji narcisa. Također, najavio je ovogodišnju prodaju narcisa kroz sljedeća tri dana od koje će prihod također biti uložen u medicinsku opremu.

Župan Kolar podržao je ovu vrijednu akciju, a obzirom da je Županija pomagala Ligu sufinancirajući njezine aktivnosti s više od 300 tisuća kuna u posljednjih deset godina, najavio je kako će zbog iznimno kvalitetnih projekata Županija već ove godine izdvojiti više sredstava za rad udruge.

Zlato i srebro za bolnički meni

Krapinske Toplice, 15. studenog 2013.

Krapinske Toplice, 15. studenoga 2013.-Na desetom prvenstvu Hrvatske u kulinarstvu održanom u Umagu od 10. do 14. studenoga 2013. godine kuhari Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice osvojili su zlatnu i srebrnu medalju u kategoriji D, pripremi bolničkog menija.

Kuharica Gordana Lovrenčić osvojila je zlatnu medalju u pripremi menija za kardiološke bolesnike koji se sastojao od juhe od povrća, punjenih tikvica s prilogom od riže u umaku od vrganja te jabučne rapsodije za desert. Srebrnu medalju je osvojio kuhar Vedran Ovčarić za pripremu dijetalnog menija za bolesnike s povišenim krvnim tlakom. Meni se sastojao od juhe od pečene paprike, pileće rolade s trobojnim prilogom te frapeom od kruške i breskve za desert. Kuharsku ekipu osim navedenih kuhara činili su dijetetičarka bolnice Verica Horvat, bacc.med.sestra i voditelj tima Josip Ondej, ing.

Kako se u Bolnici rehabilitira veliki broj pacijenata Gordana Lovrenčić je izjavila: “Ideju za meni dobila sam sasvim prirodno, jer veliki broj korisnika usluga medicinske rehabilitacije čine upravo kardiološki pacijenti. Svi iz kuharskog tima nastoje im dane provedene u našoj ustanovi uljepšati ukusno pripremljenim jelima kako bi pacijentima na taj način boravak bio što ugodniji”. Dani Hrvatskog kulinarstva središnja su nacionalna kulinarska manifestacija koja se održava po deseti puta, a ovom prigodom pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te Ministarstva turizma. Srebrom nagrađeni Vedran Ovčarić tom je prilikom rekao kako je svake godine konkurencija sve veća, a kriteriji u ocjenjivanju stroži i zahtjevniji što iziskuje dodatno usavršavanje. Kuhari Specijalne bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice već sedmu godinu za redom osvajaju medalje. Do sada su osvojili dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Osvojeni srebro i bronca u kotegoriji kuhanja bolničkog menija

Od 03. do 05. prosinca 2012. godine održano je deveto hrvatsko prvenstvo u kuharstvu u Varaždinskim Toplicama gdje se šesti put za redom natjecala ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u sastavu kuharice Gordane Lovrenčić, kuhara Ivana Mihelje, dietetičarke Verice Horvat,vms i voditelja tima ing. Josipa Ondeja.

Kao i dosadašnjih godina postigli su zapažene rezultate osvajanjem srebrne i brončane medalje u kategoriji pripremanja bolničkog menija uz napomenu da ove godine u istoj kategoriji nije dodijeljenja zlatna medalja.

Srebrnu medalju je osvojila kuharica Gordana Lovrenčić s menijem: juha od povrća, pileća prsa punjena sa svježim sirom i ricolom, ječmena kaša s paprikom i tikvicama te višnjin kolač.

Brončanu medalju je osvojio kuhar Ivan Mihelja s menijem: juha od bundeve, puretina punjena začinskim biljem, brokula s povrćem i kolač od riže.

Gospodarstvenici iz Huma na Sutli donirali Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice

Krapinske Toplice, 03. prosinca 2012.- Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je predana donacija od privrednih subjekata Vetropack Straže d.d., Omco Croatia d.o.o., Stražaplastike d.d., BDF Servisa d.o.o. i GP Špiljak d.o.o. Poklonjena su dva uređaja-bicikl za ergometriju i monitor za mamografiju.

Ravnatelj Bolnice, doc.dr.sc Duško Cerovec, dr.med. je izjavio da Bolnica sa zahvalnošću prihvaća donaciju privrednika Huma na Sutli. Između Bolnice i Vetropack Straže d.o.o. postoji dugogodišnja uspješna suradnja. Radnici Vetropacka redovito obavljaju sistematske i specijalističke preglede i dijagnostiku u Bolnici s ciljem prevencije i liječenja kardiovaskularnih i ostalih bolesti. Donirana oprema pomoći će Bolnici u ovim teškim vremenima financijske krize u poboljšanju kvalitete kardiološke i radiološke dijagnostike, prije svega u ranom otkrivanju kardioloških bolesti koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj te ranom otkrivanju tumora dojke koji je najčešća maligna bolest u žena.

Ravnatelj Bolnice, doc.dr.sc Duško Cerovec, dr.med. je izjavio da Bolnica sa zahvalnošću prihvaća donaciju privrednika Huma na Sutli. Između Bolnice i Vetropack Straže d.o.o. postoji dugogodišnja uspješna suradnja. Radnici Vetropacka redovito obavljaju sistematske i specijalističke preglede i dijagnostiku u Bolnici s ciljem prevencije i liječenja kardiovaskularnih i ostalih bolesti. Donirana oprema pomoći će Bolnici u ovim teškim vremenima financijske krize u poboljšanju kvalitete kardiološke i radiološke dijagnostike, prije svega u ranom otkrivanju kardioloških bolesti koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj te ranom otkrivanju tumora dojke koji je najčešća maligna bolest u žena.

Ergometrijski test se vrlo često koristi u praksi te služi detekciji ozbiljnih srčanih oboljenja. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice se godišnje provede do 5000 ergometrijskih testiranja, stoga je jasno da je važna kvalitetna dijagnostička oprema. Donirani monitor za mamografiju upotpunjuje mamografsku dijagnostičku stanicu čime je omogućena vrhunska razlučivost najsitnijih detalja u analizi i dijagnostici dojke. Donacija navedenih uređaja će dodatno upotpuniti medicinsku dijagnostiku prijeko potrebnu pri liječenju i dijagnosticiranju bolesti.

Tečaj za vođenje tjelesnih aktivnosti u trudnoći

Od 23. do 25. ožujka 2012. godine održan je tečaj za vođenje tjelesnih aktivnosti u trudnoći u organizaciji Hrvatske udruge fizioterapeuta za zdravlje žena (HUFZŽ)u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Voditeljice tečaja bili se su Snježana Schuster, bacc.physioth(Zdravstveno veleučilište Zagreb), Lidija Žgur,dipl.fiziot.(Slovenija), viši pred.mag.Darija Ščepanović,viši fiziot.(Slovenija) i viši pred.mag.Gabrijela Starc,viši fizio.uni.dipl.org.dela(Slovenija).

Tečaju je prisustvovalo 20 polaznika, od kojih su tri djelatnice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. U sklopu tečaja održana su predavanja: Anatomske i fiziološke promjene u trudnoći,Indikacije i kontraindikacije za preporuku tjelesnih aktivnosti, Važnost tjelesne pripreme trudnica, Organizacija prenatalne vježbe,Elementi vježbe:gibljivost i snaga,Postura trudnice, Trening mišića zdjeličnog dna, Tjelesna aktivnost trudnica sa zdravstvenim smetnjama (bol u križima,zdjelici,smetnje cirkulacije),Trening trbušnih mišića, Vježbe u postnatalnom periodu i Tehnike opuštanja.

Između predavanja polaznice su odradile aerobnu vježbu za trudnice, dok je tečaj završio s praktičnim primjerom sata vježbi za trudnice uz glazbu.

Osmjehom do knjiga

Krapinske Toplice, 16. ožujka 2012.

16. ožujka 2012. godine Zaklada policijske solidarnosti darovala je Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 128 knjiga i slikovnica, koje je ravnatelju bolnice doc. dr. sc. Dušku Cerovec u ime Zaklade i MUP-a uručio zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, Dubravko Novak, upravitelj Zaklade policijske solidarnosti, te tajnica Zaklade Helena Biočić podijelili su slikovnice i knjige djeci koja su na liječenju u bolnici i pohađaju Školu pri bolnici te im na taj način uljepšali i olakšali neophodan boravak u bolničkim sobama.

Ovo što danas poklanjamo samo je jedan mali znak pažnje i dokaz da hrvatska policija misli i na najmlađe. Nadamo se da će ove slikovnice djeci koja svoje dane moraju provoditi u bolnici uljepšati njihov boravak ovdje i da će ih razveseliti. Mi im želimo da što prije ozdrave - rekao je zamjenik ministra MUP-a Tonković prilikom uručivanja donacije ravnatelju bolnice dr. Dušku Cerovcu. Ravnatelj se zahvalio na plemenitom činu i dodao - Te će slikovnice dobro doći djeci, pogotovo onoj koja su vezana uz bolničke krevete. U današnjoj situaciji svaka je donacija dobrodošla i nama mnogo znači – i potom zamjeniku ministra Tonkoviću uručio i Zahvalnicu.

Inače, Zaklada policijske solidarnosti osnovana je krajem 2005. godine s ciljem promicanja humanitarnog djelovanja i potpore policijskim službenicima MUP-a RH, te pružanja pomoći prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja socijalnog položaja policijskih službenika i članova njihove uže obitelji. - U akciji "Knjigama do osmijeha" dobili smo 24 tisuće knjiga i slikovnica za djecu. Određeni broj smo podijelili kolegama koja imaju djecu, a dio slikovnica dijelimo po ustanovama u kojima ona borave. Tako smo nakon bolnica u Vukovaru, Vinkovcima i Puli, vrtića u Slunju i Udruge Korak iz Karlovca, na preporuku načelnika PU krapinsko-zagorske Željka Cujzeka sa zadovoljstvom stigli i u Krapinske Toplice. Vjerujem da će im ovaj skroman poklon vratiti osmijeh na lice i učiniti ugodnijim boravak u bolnici - zaključio je upravitelj Zaklade Dubravko Novak.

Nakon primopredaje donacije, svi su se uputili u obilazak Dječjeg odjela bolnice, gdje su djeca koja su na liječenju i pohađaju Školu pri bolnici pripremila i prigodan program, te su im nakon toga i uručene knjige.

Pervi put na moru

Krapinske Toplice, 14. veljače 2012.

Na Valentinovo je Zagorska liga protiv raka organizirala predstavu Pervi put na moru, autorice dr. Nade Jačmenice u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Liga je s ciljem pomoći ozdravljenju i kvaliteti života pokrenula Biblioteku Smijeh je lijek, čiji je prvijenac knjiga Pervi put na moru. Izvođenjem predstave publiku je zabavljalo Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, dok se za glazbeni dio večeri pobrinuo tamburaški sastav Stari šarmeri.

Ranijim izvođenjima, komedija Pervi put na moru dobila je odlične kritike te su je domaći ocjenjivači na 30. susretu neprofesionalnih hrvatskih pisaca proglasili najboljom i dodijelili joj Plaketu Mihovil Pavlek Miškina. Knjižica Pervi put na moru mogla se je kupiti po promotivnoj cijeni od dvadeset kuna, a sva sredstva od kupnje priložena su u humanitarni fond Zagorske lige protiv raka.

Ministar zdravlja u posjeti bolnici u Krapinskim Toplicama

Krapinske Toplice, 17.siječnja 2012.

Ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić posjetio je Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, gdje su ga dočekali župan Siniša Hajdaš Dončić, zagorski saborski zastupnici, predstavnici  Županije i ravnatelj bolnice Duško Cerovec. Na sastanku s predstavnicima Županije i zagorskih zdravstvenih ustanova novi ministar zdravlja je govorio o postojećem sustavu skrbi o zdravlju uKrapinsko-zagorskoj županiji te  kako ga poboljšati. Nakon radnog sastanka ministar je obišao fizikalne terapije i odjel za rehabilitaciju neuroloških pacijenata gdje je razgovarao s pacijentima i zdravstvenim djelatnicima.

Božićna priredba djece iz Škole pri Bolnici

Krapinske Toplice, 22. prosinca 2011.

U četvrtak 22. prosinca održana je božićna priredba u Školi pri Bolnici na kojoj su kroz pjesmu i recitacije sudjelovali učenici škole i predškolska skupina. Poklone za djecu darovala je Pliva d.o.o i Udruga Studiorum, a tradicionalno ih je podijelio Djed Mraz, glumac Drago Asić, uz pomoć vila iz Udruge Studiorum.Priredbu je uveseljavao glumac Zoran Vukić, poznatiji kao Klaun Ludek iz humanitarne udruge “Crveni nosevi-klaunovi doktori” čija je glavna misija donošenje radosti i smijeha bolesnima i onima koji pate, ponajprije djeci koja borave na dugotrajnim liječenjima u hrvatskim bolnicama.

Donacija MOTOmed gracile-uređaja za rehabilitaciju neuroloških bolesnika dječjeg uzrasta

Krapinske Toplice, 13. prosinca 2011.

Valoviti papir Dunapack d.o.o. zajedno s Golf & Contry Club Zagreb donirali su Dječjem odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice financijska sredstva za kupnju uređaja MOTOmed gracile za rehabilitaciju djece. Donaciji uređaja prisustvovali su gospodin Zvonimir Čuljak, generalni director Dunapack-a, gospođa Tatjana Pršle, direktorica financija Dunapack-a te doc.dr.sc. Duško Cerovec, dr.med., ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Mijo Hržina, dr.med. rukovoditelj dječjeg odjela.

Inicijativa kupnje uređaja krenula je u ljetnim mjesecima 2011. godine kada je gospodin Christian Fadini ispred Golf & Country Cluba Zagreb donirao dio sredstava dok je u studenom iste godine doniran ostali dio sredstava od tvrtke Valoviti papir Dunapack d.o.o.

Uređaj MOTOmed gracile predviđen je za rehabilitaciju djece s cerebralnom paralizom, spina bifidom, traumatičnim oštećenjima mozga, tetraplegijom, paraplegijom, hemiplegijom, mišićnom distrofijom, mišićnim bolestima i drugim mišićnim bolestima.

Ciljevi rehabilitacije MOTOmed uređajem su poboljšanje raspona pokretljivosti zglobova, trening snage mišića, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje elastičnosti vezivnog tkiva, umanjivanje grčeva mišića i mišićnog hipeeronusa-spazama, tj. uklanjanje posljedica nekretanja, poboljšavanje hoda te poboljšavanje mentalnog statusa uz osjećaj ugode i zadovoljstva.

Kuhari SB za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice osvojili zlatnu i brončanu medalju

U Varaždinskim Toplicama je održano Osmo državno prvenstvo kuhara od 23. do 30. studenog 2011. godine na kojem su nastupili djelatnici Odjela prehrane i ugostiteljstva Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te osvojili zlatnu i brončanu medalju. Natjecanje se održalo u 19 kategorija kuharstva i slastičarstva. Ekipe Specijalne bolnice su se natjecale u kategoriji D, pripremi bolničkog menu-a, između 12 bolnica iz cijele Hrvatske.

Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojila je Josipa Koprivnjak, KV kuharica sa sljedećim menu-om: bistra juha od povrća, pureća prsa punjena crvenom paprikom sa prilogom od heljde, povrtni složenac i zagorska repnica. Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Ivan Mihelja, KV kuhar s menu-om: gusta juha od špinata i krumpira, pileći medaljoni u jesenskom umaku, smeđa riža s povrćem i krema od marelica.

Uz navedene natjecatelje sudjelovali su Josip Ondej, ing. voditelj tima i Verica Horvat, vms, administrativni suradnik i dijetetičar. Natjecanje se održava osmu godinu za redom gdje su djelatnici prehrane do sada ostvarivali zapažene uspjehe sa osvojene tri brončane medalje. Kuharica Josipa Koprivnjak je nakon sedam godina osvojila zlatnu medalju za bolnički menu koja nije bila dodijeljena nikome od natjecatelja navedene kategorije od 2003. godine.

Znanstvena aktivnost

Pored svakodnevnog stručnog rada u bolnici se aktivno odvija i znanstveno-istraživačka djelatnost. Djelatnici bolnice posljednjih su godina objavili brojne radove u domaćim i inozemnim uglednim časopisima iz područja biomedicine.

Najvažniji radovi:

 • Lakusic N, Slivnjak V, Baborski F, Cerovec D. Heart Rate Variability after Off-Pump versus On-Pump Coronary Artery Bypass Graft Surgery. Cardiol Res Pract. 2009; 2009: 295376.
 • Slivnjak V, Lakusic N, Richter D, Cerovec D. Stress cardiomyopathy with ST-segment elevation of the anterolateral location complicated by a secondary massive intracranial bleeding. Int J Cardiol 2009; 136: e63-e65.
 • Fuckar K, Lakusic N, Cerovec D. Rare psychotropic adverse event of moxonidin. Psychiatr Danub. 2009; 21: 518.
 • Lakušić N, Baborski F, Čerkez Habek J, Sonicki Z, Cerovec D, Majsec M. Pojavnost velikih neželjenih srčanožilnih događaja nakon kardiokirurških zahvata. Lijec Vjesn 2009; 131: 54 - 7.
 • Lakusic N, Smalcelj A, Mahovic D, Puljevic D, Lovric-Bencic M. Heart rate variability differences in post-myocardial infarction patients based on initial treatment during acute phase of disease. Int J Cardiol 2008; 126: 437-8.
 • Lakusic N, Slivnjak V, Baborski F, Sonicki Z. Heart rate variability in patients after cardiac valve surgery. Centr Eur J Med. 2008; 3: 65 - 70.
 • Fuckar K, Lakusic N, Mahovic D, Hirs I. Recurrent strokes as a leading presentation of chronic hepatitis C infection. Arch Med Res 2008; 39: 358 -9.
 • Milicevic G, Gavranovic Z, Cupic H, Cerovec D, Stipic H, Jukic M, Letica D, Predrijevac M. Unremitting embolus from cardiac myxoma at circumflex artery trifurcation. Int J Cardiol. 2008 Jun 6;126(3):424-6. Epub 2007 Apr 26.
 • Lakusic N, Fuckar K, Mahovic D, Cerovec D, Majsec M, Stancin N. Characteristics of heart rate variability in war veterans with posttraumatic stress disorder and myocardial infarction. Mil Med 2007; 172: 1190 – 3.
 • Lakušić N, Mahović D, Ramqaj T, Cerovec D, Grbavac Ž, Babić T. The effect of 3-weeks stationary cardiac rehabilitation on plasma lipids level in 444 patients with coronary artery disease. Coll Antropol 2004; 28: 623 - 9.
 • Miličević G, Lakušić N, Szirovicza L, Cerovec D, Majsec M. Different cut-points of decreased heart rate variability for different groups of cardiac patients. J Cardiovasc Risk, 2001; 8: 93-102.
 • Lakušić N, Baborski F, Cerovec D, Ramqaj T, Ciglenečki N, Kurnik R i sur. Mjesto i uloga kardiološke rehabilitacije u suvremenoj kardiologiji. Liječ Vjesn 2005; 127: 86 – 8.
 • Lakusic N, Baborski F, Mirat J, Pavelic Lj, Fuckar K, Cerovec D, Majsec M. Heart rate variability after different cardiac surgery procedures and its prognostic value. 16th World Cardiology Congress, Buenos Aires. Circulation 2008; 117: 123 (P678).
 • Baborski F, Scuric I, Lakusic N, Cerovec D, Jersek M, Majsec M. Prevalence of atrial fibrillation and mitral regurgitation in patients with arterial hypertension depending on the diameter of the left atrium. 27th Congress of the European Society of Cardiology, Stockholm. Eur Heart J 2005; (abstract suppl.): P3636.