Odjel za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju

Voditelj Odjela:

Mr.sc. Ivan Dubroja, dr.med., spec. neurolog

E-mail: ivan.dubroja@sbkt.hr

Glavna medicinska sestra Odjela:

Anica Cajhen, bacc.med.techn.

E-mail: anica.cajhen@sbkt.hr
Glavni fizioterapeut Odjela:

Zdravko Maček, dipl.physioth.

Važne izravne telefonske linije:

 • Voditelj odjela: (+385 49) 383-221
 • Neurološka ambulanta: (+385 49) 383-223
 • Ordinacija za neurološku dijagnostiku - EEG (elektroencefalografija): (+385 49) 383-223
 • Ordinacija za ultrazvuk - TCD (transkranijalni doppler): (+385 49) 383-331
 • Ordinacija za ultrazvuk - doppler karotida (-Ekstrakranijski obojeni doppler (CDFI- Color Doppler Flow Imaging): (+385 49) 383-331

Odjel za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju ima slijedeće sastavnice: Odjel za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju, Ordinaciju za neurologiju, Ordinaciju za neurološku dijagnostiku - EEG, Ordinaciju za ultrazvuk - doppler karotida i Ordinaciju za za ultrazvuk - TCD.

Odjel raspolaže s 45 postelja za rehabilitaciju bolesnika s kraniocerebralnim ozljedama, te 10 postelja za akutnu neurologiju (9 + 1 postelja u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL).

Odjel za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika

Odjel za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika provodi suvremenu rehabilitaciju bolesnika s kraniocerebralnim ozljedama. U odjel se pored uobičajenih bolesnika s ozljedom mozga zaprimaju i teški bolesnici s poremećajem svijesti (koma, vegetativno stanje, minimalno svjesno stanje) koji su nepokretni, opskrbljeni trahealnim kanilama, urinarnim kateterima, nazogastričnim sondama ili perkutanim gastrostomama, i električnim kortikalnim stimulatorima i zahtijevaju složenu medicinsku njegu i nadzor. Neurološka rehabilitacija koja se provodi u Odjelu je multidisciplinarna i timska (neurolog, fizijatar, fizioterapeuti, logoped, psiholog, radna terapija…). Provodi se fizikalna terapija po Bobath principu. Moguća je konzultacija različitih medicinskih specijalnosti ovisno o potrebama bolesnika (ortoped, neurokirurg, ORL specijalist, oftalmolog, urolog, internist…)

Odjel za akutnu neurologiju

Odjel za akutnu neurologiju je općeg tipa: prihvaća sve bolesnike s neurološkim poremećajima, bilo akutnim, bilo pogoršanjima kroničnih neuroloških bolesti. Koriste se suvremene metode liječenja u neurologiji, uključivo i trombolitičku terapiju akutnog ishemijskog moždanog udara. Zahvaljujući modernoj dijagnostičkoj opremi omogućeno je praćenje složenih neuroloških problema tijekom hospitalizacije, ili ambulantno. Odjel za akutnu neurologiju također pruža konzilijarne usluge unutar cijele bolnice. Ordinacije i Odjel raspolažu s modernom neurofiziologijskom i neurovaskularnom dijagnostikom:

Liječnici Odjela za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju:

 • Mr.sc. Ivan Dubroja, dr.med., spec. neurolog, voditelj odjela tel.: (+385 49) 383 221
  E-mail: ivan.dubroja@sbkt.hr
 • Ivica Ščurić, dr med., spec. neurolog, odjelni liječnik, tel.: (+385 49) 383 210
 • Valentina Blažinčić, dr med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, tel.: (+385 49) 383 210

Glavna medicinska sestra Odjela za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju:

 • Anica Cajhen, bacc.med.techn, tel.: (+385 49) 383 243

Voditelj tima zdravstvene njege:

 • Valerija Brodar, bacc.med.techn, tel.: (+385 49) 383 321

Neurološka dijagnostika

EEG (elektroencefalografija)

Digitalni EEG uređaj s mogućnošću cerebralne kartografije ("brain mapping" - oslikavanje moždane aktivnosti). Uređaj je neizostavan u dijagnostici epilepsija i ostalih poremećaja moždanog ritma, te glavobolja.
TCD (transkranijalni doppler)

Ultrazvučni uređaj za ispitivanje poremećaja intrakranijske cirkulacije. Kratki pregled brzo i posve bezbolno daje podatke o moždanom protoku. Koristi se u dijagnostici cerebrovaskularnih bolesti, glavobolja, kao i stanja nakon ozljeda glave i vratne kralježnice.

Ekstrakranijalni obojeni doppler (CDFI-Color Doppler Flow Imaging)

Ultrazvučni uređaj novije generacije koji koristi tehniku obojenog (color) i power (energetskog) dopplera u prikazu anatomskih promjena kod ateroskleroze (suženja i plakovi), kao i protoka u karotidnim i vertebralnim arterijama na vratu. Pregled je također brz i bezbolan.Ordinacija za neurologiju

U neurološkoj ordinaciji i neurološkoj dijagnostici (EEG, doppler dijagnostika) rade liječnici:

 • Mr.sc. Ivan Dubroja, dr.med., spec neurolog
 • Dr Ivica Ščurić dr.med., spec. neurolog
  • narudžbe za neurološki pregled kod Josipa Plahutara, bacc. med. techn. na tel.: (+385 49) 383-223
  • narudžbe za za TCD i ekstrakranijski obojeni doppler (CDFI-Color Doppler Flow Imaging) kod Josipe Mikša, bacc. fizioth. na tel.: (+385 49) 383-331